понеделник, 9 март 2009 г.

Омагьосан кръг оставя ЦСКА без лиценз

Над 3,5 милиона лева дължи ЦСКА на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) и Националната агенция по приходите (НАП), пише "Новинар".

Само към НАП дълговете са около 2 млн. лева, като проверката, която трябва да установи пълния размер на задължението, приключи в края на месец февруари.

"Всички проверки на професионални футболни клубове приключиха февруари, като те бяха на два пъти удължавани. За съжаление законът не ни дава право да назовем какви са дълговете", заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Според източници на "Новинар" тези 2 млн. са натрупани в последната година и няколко месеца. От средата на миналата година всички сметки на ПФК ЦСКА са под запор, заради което клубът разчита в последните месеци само на пари от проектокупувачите на шампионите - "Титан".

"Тежко е да се работи под запор. Това означава, че всеки лев, който постъпи в нашите сметки от трансфер, спонсор или друго отива директно в НАП за погасяване на задълженията, заявиха от счетоводството на ЦСКА. - Съответно, ако получим 400 000 лева, те директно от нашата сметка попадат в тези на НАП. За да ползваме някаква част от тези пари, ние трябва да пратим специален разчет и молба, примерно за 100 000 лева от тях. След това се събира специална комисия в НАП, която разрешава ЦСКА да ползва тази сума като текущи разходи. И така - докато се изплати пълният размер на задължението и отпадне запора."

От ЦСКА никой не се е издължавал през последната година и на ДАМС. Както е известно, базите на шампионите са държавна собственост и всяка година се сключва договор за наем на съоръженията. Към този момент "червените" са подали молба за нов договор преди две седмици, но според информация от клуба - не са изплатили досегашните си задължения в размер на около 1,5 млн. лева.

"Договор с ЦСКА за базите все още няма. Те дължат пари, но не мога да кажа точно колко", заяви говорителят на ДАМС Радко Янкулов.

Директорът на Дирекция "Държавна собственост" Росен Кисьов също потвърди, че ЦСКА дължи голяма сума.

"Не мога да назова нейния размер. Става въпрос за голяма сума, много над половин милион лева, заяви Кисьов. - В края на февруари изтече обявлението за отдаване под наем на трите бази - стадион "Българска армия", Червено знаме и Панчарево. Както знаете, всеки може да участва с оферти за наемането на обектите. Също така, за да сключим нов договор с ЦСКА - те трябва да погасят всичко до момента, както вече споменах - сумата е огромна."

Така "червените" се намират в омагьосан кръг, който почти сигурно ще остави ЦСКА без лиценз за 2009-2010 година. Те няма как да получат лиценз, без да имат договор за базите си и изчистени задължения към държавата.

Дълговете към НАП пък трябва да се платят накуп, но няма пари. Клубът трябва да бъде продаден, за да се намерят финанси, но това не може да стане, докато акциите му са под запор от украинския бизнесмен Константин Жеваго, на когото "армейците" също дължат пари. А проектособствениците от "Титан" не смеят да платят задължението към Живаго, тъй като нямат гаранции, че ще успеят да закупят клуба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар